#EVENIMENT

EMILIAN FRANCU RETINUT PENTRU 24 DE ORE

Primarul Rm. Valcea, Emilian Francu este acuzat pentru luare de mita de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit unui comunit ca presa remis de DNA, acesta a fost retinut pentru 24 de ore urmand sa fie adus in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Va prezentem intreg comunicatul DNA:

„25 aprilie 2013
Nr. 377/VIII/3
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La începutul anului 2013, primăria Râmnicu Vâlcea a încredințat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unor spații publice din municipiul Râmnicu Vâlcea.
În luna ianuarie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin i-a pretins unui denunțător, administratorul firmei căreia îi fusese încredințat contractul de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro, un procentaj de 10% din această sumă.
După finalizarea lucrărilor menționate în contractul de prestări de servicii și plata unei prime tranșe din banii datorați de primărie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin, i-a pretins aceluiași denunțător să îi remită, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, în schimb să semneze documentele care condiționau efectuarea plății celei de-a doua tranșe către firma denunțătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era primăria Râmnicu Vâlcea.
De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiași denunțător să mai achite și suma de 40.000 lei, disimulată într-un contract de sponsorizare, după plata ultimei tranșe pentru prestarea serviciilor de către firma denunțătorului.

La data de 25 aprilie 2013, conform înțelegerii anterioare, denunțătorul i-a remis inculpatului Frâncu Emilian Valentin, prin intermediar, suma de 50.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Frâncu Emilian Valentin i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 25 aprilie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: Directia Nationala Anticoruptie